Droogte - week 31

27 juli 2020

Maandag 27 juli 2020

De neerslag van de afgelopen weken in combinatie met het bewolkte weer heeft ervoor gezorgd dat de droogtesituatie verder is gestabiliseerd. We kunnen voldoende water aanvoeren om aan de watervraag te voldoen. De verwachting is dat dit voorlopig zo blijft.

Grondwaterstanden normaal

De grondwaterstanden in ons gebied zijn normaal voor de tijd van het jaar. Dit geldt voor zowel voor de gebieden waar we water kunnen aanvoeren als voor de gebieden waar we dit niet kunnen. We zagen de grondwaterstanden stijgen door de gevallen neerslag.  

Wateraanvoer en waterafvoer

We voeren vanuit Dorkwerd en de Hoogeveensche Vaart nog minimaal water aan vanuit het IJsselmeer. Door de gevallen neerslag is er voldoende zoet water beschikbaar om aan de watervraag te voldoen en om het Eemskanaal en het Termunterzijldiep door te spoelen.

Het lijkt vreemd om in de zomer water af te voeren, maar soms is dit nodig. We doen dit om verzilting van het water tegen te gaan en het zoute water terug te dringen naar zee. Zout water is namelijk zeer slecht voor landbouw en natuur.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort in ons gebied is 151 millimeter. Dit is lager dan in dezelfde periode tijdens de droge zomers van 2018 en 2019. Het neerslagtekort in ons gebied ligt ook wat lager dan het landelijk neerslagtekort, wat zo’n 190 millimeter is.

Kwaliteit zwemplassen

De plassen waar op dit moment een waarschuwing geldt voor blauwalgen zijn:

  • Hunzedal, Borger
  • Langebosch, Veendam
  • Proostmeer, Wagenborgen
  • Zuidlaardermeer, Meerwijck
  • Zwaneveldsgat, Kolham

We blijven de kwaliteit van het water hier en op andere plekken controleren. Het actuele overzicht van de kwaliteit van de officiële zwemwateren staat op www.zwemwater.nl.

Verwachting voor de komende periode

Er wordt deze week weinig neerslag voorspeld en aan het eind van de week temperaturen van rond de 25 graden. De verwachting is dat in de periode hierna periodiek wat neerslag valt, maar geen grote hoeveelheden. We blijven de situatie in de gaten houden. De situatie is op dit moment stabiel en goed beheersbaar. 

Eerdere berichtgeving over droogte