Oldambtmeer is aangevuld met kanaalwater

11 juni 2020

Het waterpeil van het Oldambtmeer was gezakt vanwege het warme voorjaar en gebrek aan neerslag. We startten daarom vrijdagavond 12 juni met wateraanvoer om het water in het meer weer op peil te krijgen.  

Het Oldambtmeer wordt normaal gesproken alleen gevoed met regenwater, maar omdat het waterpeil al zo vroeg in het jaar op het minimumniveau zit, laten we water in. Hierdoor voorkomen we dat het waterpeil in de zomer veel te laag wordt, waardoor er problemen met de recreatievaart ontstaan.

Uitzonderlijke situatie

Water uit het Winschoterdiep aanvoeren naar het meer is een uitzonderlijke situatie. Zeker doordat het nu zo extreem vroeg in het jaar nodig is. Het wordt de tweede keer dat we hier water inlaten. De eerste keer dat we dit deden was in de zomer van 2018.

We hebben maatregelen genomen om het kanaalwater zo schoon mogelijk in het Oldambtmeer te laten.

Het water is aangevoerd via de sluis in het Blauwe Diep aan de zuidoostkant van het meer. Op maandag 15 juni was het Oldambtmeer weer op peil en stopten we het inlaten van water. We hebben het waterpeil van het meer met ongeveer achttien centimeter kunnen verhogen.