Kleien tijdens Borgsfeer

Kleien tijdens Borgsfeer

Wartumerweg 15
9949 PE Borgsweer

Zaterdag 18 juni 2022
14:00 - 19:00

jun
18

Tijdens het festival in Borgsweer gaan we kleien met kinderen. ‘Waarom kleien?’, horen we u denken. Klei is een belangrijke grondstof voor ons als waterschap, voor de versterking van kade en dijken. En in de omgeving van Borgsweer, werken we met hele bijzondere klei. Deze klei is gemaakt van slib uit de Eems-Dollard en onze kleirijperij ligt in de omgeving van Borgsfeer. Het is dus niet ver gezocht om met kinderen te gaan kleien op dit festival in Borgsweer.

Voor we kunnen kleien, spelen we een spel waarbij we gaten in de dijk dichten met zandzakken. Maar een dijk wordt veel sterker als we daarvoor sterke dijkenklei gebruiken. De stap naar klei is dus snel gemaakt.

En terwijl de kinderen spelen, kunnen de ouders zich verdiepen in de wereld van de kleirijperij en het versterken van de zeedijk. Want even verderop richting de Duitse grens, ter hoogte van Finsterwolde, versterken we de zeedijk. Dit doen we in een proefproject Brede Groene Dijk met de eerder genoemde gerijpte klei, gemaakt van slib uit de Eems-Dollard.

Voor het kleien gebruiken we uiteraard klei geschikt voor kinderen.