Droogteseizoen start met een normale grondwatervoorraad

4 april 2022

Als je nu naar buiten kijkt, zou je niet zeggen dat het droogteseizoen inmiddels gestart is. Toch is dit het geval. In ons gebied starten we het droogteseizoen met normale grondwaterstanden.

Wat is het droogteseizoen?

Het droogteseizoen is de periode van 1 april tot 1 oktober. We letten dan extra op eventuele problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. In de lente en zomer is er meer behoefte aan water voor de groei van planten. We stellen daarom in onze wateren een hoger zomerpeil in.

Van winter- naar zomerpeil

Het zomerpeil is gemiddeld zo’n 50 centimeter hoger dan het winterpeil. We verhogen het waterpeil door stuwen omhoog te zetten. Water vasthouden zorgt ervoor dat het kan infiltreren in de bodem, wat goed is voor de grondwaterstand. Deze zakt dan niet te ver uit, waardoor er minder water aangevoerd hoeft te worden. In de winter is het waterpeil in de sloten altijd lager om water te kunnen opvangen en afvoeren bij neerslag. 

Normaalgesproken gaan we halverwege april van het winter- naar het zomerpeil. Maar doordat we een aantal droge weken achter de rug hebben, zijn we hier al halverwege maart mee gestart. Zo houden we meer water vast.

Grondwater op peil

Ondanks dat de maand maart droog was, zien we dat het grondwater op peil is in de gebieden waar we geen water kunnen aanvoeren, zoals in de Drentsche Aa. Het grondwater is gemiddeld net zo hoog of nog net iets hoger dan eind maart vorig jaar.

Water in winter vasthouden?

We krijgen vaak de vraag waarom we het water dat in de winter valt niet vasthouden voor de drogere zomers. Het nog eerder opzetten van waterpeilen om zo het grondwater te beïnvloeden is minder simpel dan het misschien lijkt. We hebben in de winterperiode namelijk ruimte in onze watergangen nodig om regenwater op te vangen.

Het uitgangspunt is dat we niet meer water afvoeren dan nodig is, ook wanneer het langdurig regent. We bewaren zoveel mogelijk water in ons gebied. In de beekdalen van de Drentsche Aa, Ruiten Aa en Hunze kunnen we veel water tijdelijk vasthouden. Stuwen en kronkelende beken zorgen voor een vertraagde afvoer van water.

Maar als het langer en harder regent en de beekdalen, sloten en kanalen vol zijn, moeten we het water de zee in laten stromen. Zoals bijvoorbeeld in februari. Dit doen we om overstromingen te voorkomen. Bovendien moeten we de buffer in sloten en kanalen opnieuw in kunnen zetten als het weer gaat regenen.

Meer weten over droogte? Bekijk dan onderstaand filmpje.