Zwerfvuil zoeken en creativiteit beloond

In samenwerking met Campus Winschoten hebben wij 300 leerlingen gevraagd mee te doen aan ons educatieproject over Plastic Soep. De leerlingen raapten in hun eigen leefomgeving zwerfvuil op, maakten er een kunstwerk van en presenteerden dit digitaal. De mooiste inzending werd beloond met een iPad.

30 maart 2021

Lesbrief

Alle leerlingen van de derde klassen kregen van ons een lesbrief over Plastic Soep toegestuurd. Deze brief legde uit dat de plastic die op straat belandt en in de sloten of kanalen terechtkomt, uiteindelijk kan leiden tot een grote opeenhoping van plastic (deeltjes) in de oceaan. Om deze plastic soep te voorkomen, werd een aantal tips gegeven.

Zwerfvuil

Na de kennis te hebben gedeeld, vroegen we de leerlingen om zelf in de eigen woonomgeving te kijken hoeveel zwerfafval er ligt en dit mee te nemen. Van dit afval, of bewaard plastic van thuis, konden de leerlingen een kunstwerk maken. Daarbij was alles geoorloofd.

Creaties

Er werden veel verschillende creaties gemaakt en digitaal opgestuurd. Van schilderijen van plastic tot bloempotten met voorjaarsbollen. De jeugd had zich flink uitgesloofd. Van alle inzendingen koos een gelegenheidsjury de mooiste uit.

Winnaar

Dinand Roos was de gelukkige winnaar. Met zijn hanger met inktvissen van plastic flesjes wist hij de jury het meest te overtuigen. Ook voldeed hij aan de andere eisen door een foto van zijn zwerfvuilactie en het maken van het kunstwerk in te sturen. Hij nam maandagochtend de iPad in ontvangst. Dinand was blij verrast met deze prijs.