Waterval in bos op Houwingaham staat weer aan

6 maart 2023

Tijdens een feestelijke opening is de waterval in het bos op Houwingaham na meer dan 20 jaar weer in werking gesteld. De waterval, ontworpen door Wim Boetze en Jan Waal, pompt het water rond in de periode van 1 maart tot 1 november. Het is de tweede waterval in Nederland waar je onder door kunt lopen.

Volop in ontwikkeling
Naast de waterval is er nog veel meer te ontdekken in het bos op Houwingaham. Want het gebied, dat eigendom is van Staatsbosbeheer, is volop in ontwikkeling. Zo zijn er vorig jaar nieuwe informatiepanelen geplaatst en recentelijk is er bij de waterval een plankenpad aangelegd om het kerkenpad rond 1600 her te beleven. Bij de waterval komt nog een informatiepaneel. Dit alles dankzij een samenwerking  tussen de gemeente Oldambt, Waterschap Hunze en Aa’s, Staatsbosbeheer, dorpsbelangen Bad Nieuweschans en Stichting 5 Oldambtster Dorpen.

Over het gebied
Het bos op Houwingaham is aangelegd in 1998 en vernoemd naar het verdronken dorp Houwingaham, dat zo’n vijf eeuwen geleden in de Dollard verdween. Het bos bestaat uit loofbomen, graslanden, natte gebieden en een plas die in verbinding staat met de Westerwolse Aa. Door die variatie in het landschap kun je er van alles tegenkomen: van kuifeenden tot paapjes, van knoopkruid tot honingklaver. In het bos is ook het kunstwerk Verkleuringen van Paul de Kort te bewonderen.