Waaiboei weer terug in Nieuwe Statenzijl

20 januari 2024

De Waaiboei is sinds vandaag weer terug op zijn vertrouwde plek in Nieuwe Statenzijl. Deze prachtige beschermengel van de zeedijk was voor de kerst opeens verdwenen. Het duurde even voordat medewerkers van het waterschap door hadden dat het niet om een reguliere onderhoudsbeurt ging. Want wie neemt nu dit 8 meter hoge en 2000 kilo zware kunstwerk mee?

Oudejaarsstunt

Het bleek om een stunt te gaan van Oudejaarsvereniging De Frijsteat Folgeren uit Folgeren bij Drachten. Zij hebben het kunstwerk van kunstenaar Martin Borchert meegenomen naar Friesland. Op nieuwjaarsdag dook de Waaiboei daar weer op. “Gelukkig heeft Nieuwe Statenzijl nu zijn beschermengel weer terug” aldus sluiswachter Joop Dijkema.

Kunstwerk waait met de wind mee

Het kunstwerk staat op de zeedijk in het noordoostelijkste puntje van Nederland. Op de grens tussen land en water en van Nederland met Duitsland. De Waaiboei is van verre te zien. Het grote object staat niet stil maar waait heen en weer met de wind mee. Het is daarmee een markante bezienswaardigheid voor de bezoekers van Nieuwe Statenzijl.

Nieuwe Statenzijl niet compleet zonder Waaiboei

Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink: “We kunnen een grap waarderen maar we zijn blij dat de Waaiboei in ongeschonden staat weer op zijn vertrouwde plek staat. De kunstenaar heeft bovendien het moment gepakt om de spits van de Waaiboei in Friesland opnieuw te vergulden. Nieuwe Statenzijl is niet compleet zonder dit in het oog springende kunstwerk.”