Vissen vrij door gemaal Oostermoer

6 april 2023

Gemaal Oostermoer in De Groeve is aangepast. Het gemaal is passeerbaar gemaakt voor vissen. Dit is belangrijk, want gemaal Oostermoer is één van de schakels tussen het Hunzedal en het Zuidlaardermeer. Dat vissen hier nu vrij door kunnen, is goed voor de ecologische kwaliteit van het Hunzedal.

Hoe dan?

In een bouwteam, met medewerkers van ons waterschap en de aannemer, bekeken we wat de beste manier was om dit gemaal vispasseerbaar te maken. Het gemaal had met drie pompen een overcapaciteit. Dit heeft te maken met de herinrichting van het Hunzedal. Er blijft meer water in het gebied, waardoor er minder water weggepompt hoeft te worden. Eén pomp is verwijderd en vervangen door een vispassage. De andere twee pompen zijn toekomstbestendig en visvriendelijk gemaakt.

Ook energiebesparend

Tijdens het ontwerpproces is ook gekeken naar duurzame oplossingen voor met name de pompen. Door gebruik te maken van magneetmotoren, kunnen we besparen op energieverbruik.

Aan de buitenkant is niets te zien

Alle aanpassingen gebeurden in het gemaal zelf. Aan de buitenkant is niets veranderd. Gemaal Oostermoer is een monumentaal pand uit 1955, met zowel aan de binnen- als buitenzijde cultuurhistorische kenmerken. Hier is uiteraard rekening mee gehouden.

Onderdeel van project Noordma

De aanpassing van het gemaal maakt deel uit van herinrichtingsproject Noordma, waarvoor een POP3 subsidie is afgegeven.