Verduurzaming van werkplaats Veele

17 maart 2021

We treffen duurzaamheidsmaatregelen op onze werkplaats in Veele (bij Vlagtwedde). Dit doen we in combinatie met geplande onderhoudswerkzaamheden. Ons algemeen bestuur stelt voor de onderhoudswerkzaamheden en duurzaamheidsmaatregelen in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar. Met de maatregelen kunnen we bijna 90% besparen op het gasverbruik.

Grootverbruiker van energie

Onze werkplaats in Veele bestaat uit een terrein met verschillende gebouwen. Naast ons hoofdkantoor is onze werkplaats in Veele de grootste locatie en daarmee ook een grootverbruiker van energie. De wat oudere gebouwen zijn slecht geïsoleerd en de verwarmingsinstallatie is verouderd. We moeten hier onderhoud plegen. Tijdens het onderhoud treffen we maatregelen om te verduurzamen.

Duurzaamheidsmaatregelen

Met het beschikbaar gestelde bedrag isoleren we de daken en gevels van de verschillende gebouwen op het terrein. Op de daken van twee van de vier gebouwen ligt asbesthoudende dakbedekking. Deze daken worden vervangen.

Ook vervangen we de verlichtingsinstallaties en laten we zonnepanelen plaatsen voor het duurzaam opwekken van energie voor eigen verbruik. Hiermee kunnen we volledig voorzien in ons elektriciteitsgebruik.

Daarnaast worden de verwarmingsinstallaties verbeterd door middel van bodemwarmtepompen. We hoeven door deze aanpassing alleen op extreem koude dagen de gebouwen bij te verwarmen met gas. We kunnen zo bijna 90% besparen op het gasverbruik.