Veilig zwemmen in schoon water

20 mei 2020

De temperatuur stijgt de komende dagen. Heerlijk om dan buiten een frisse duik te nemen. Doe dit alleen in officieel aangewezen zwemplassen. In opdracht van de provincie controleren wij hier de waterkwaliteit.

Controle in laboratorium

Van 1 april t/m 1 oktober controleren we de waterkwaliteit voor de 45 zwemplassen in ons gebied. We controleren op blauwalg, schadelijke bacteriën, vuil en olie. Als een plas ongeschikt is om in te zwemmen adviseren wij de provincie om een negatief zwemadvies uit te doen.

Geschikte zwemplassen

In de gratis zwemwater-app en op zwemwater.nl staat een overzicht van alle officiële zwemlocaties in Nederland. Per zwemlocatie is te zien wat de kwaliteit van het zwemwater is en wanneer deze voor het laatst gecontroleerd is.

Zwemplassen en corona

Er is geen bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via water. Het RIVM en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bevestigen dit.

Op iedere zwemlocatie moeten de hygiëneregels in verband met het coronavirus toegepast worden. Het kan daarom zijn dat bepaalde zwemlocaties beperkt open zijn. Het is verstandig om voor het zwemmen te controleren of er bij een zwemlocatie bepaalde voorwaarden gelden vanwege het coronavirus.