Uitval rioolwaterzuivering 2e Exloërmond door vreemde lozing

13 februari 2024

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in 2e Exloërmond is de afgelopen weken twee keer in storing gegaan door een onbekende lozing op het riool. Drie weken geleden ging de zuivering voor het eerst in storing. Door deze lozing werd een deel van de bacteriën die het afvalwater schoonmaken gedood, waardoor het rioolwater onvoldoende werd gezuiverd.
We hebben een groot deel van de bacteriën verwijderd en vervangen door gezonde exemplaren. Hiermee werd het probleem verholpen en werd het afvalwater weer prima gezuiverd.

Helaas werd vorige week de rwzi voor de tweede keer geconfronteerd met een vergelijkbare lozing waardoor de zuivering weer in storing ging. Een zeer onwenselijke situatie, want door zo’n storing wordt het afvalwater niet goed gezuiverd. Dat heeft weer grote gevolgen heeft voor de waterkwaliteit van het ontvangende oppervlaktewater. Daarnaast kost het veel werk en geld om de zuivering weer goed werkend te krijgen.     

Om welke stof(fen) het precies gaat, is nog niet bekend. We doen onderzoek naar de onbekende stof die bewust of onbewust in het riool is gekomen.