Stemhulp belangrijk voor waterschapsverkiezingen

15 februari 2023

Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat nu nog slechts één op de vijf Nederlanders weet welke partij het beste past bij hun standpunten over de waterschappen en dat drie van de vier een stemhulp gebruikt om zich te informeren over wat zij zullen stemmen bij de waterschapsverkiezingen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 94% van de inwoners van het werkgebied van waterschap Hunze en Aa’s het waterschapswerk belangrijk vindt.

Hunze en Aa’s biedt stemhulp

Waterschap Hunze en Aa’s vindt het belangrijk dat kiezers zich een goed beeld kunnen vormen van de standpunten van partijen en verschillen daarin, zodat zij een goede afweging kunnen maken voordat zij de gang naar de stembus maken. Daarom bieden we op twee manieren stemhulp: via MijnStem en met een eigen stellingenaanpak.

Door het invullen van MijnStem kan iemand zijn of haar mening vergelijken met de standpunten van de partijen die bij ons meedoen aan de verkiezingen. Ga hiervoor naar www.hunzeenaas.mijnstem.nl.

Daarnaast hebben we een eigen stemhulp ontwikkeld. We hebben partijen die bij ons meedoen aan de verkiezingen gevraagd om 100 punten te verdelen over vijf stellingen. De stellingen die zij belangrijk vinden geven ze meer punten dan de stellingen die zij minder belangrijk vinden. Stellingen hebben betrekking op de tarieven van de waterschapsbelastingen, klimaatverandering, energietransitie, medicijnresten en watervriendelijk gedrag. Ga voor meer informatie over de waterschapsverkiezingen, de partijen die bij ons meedoen aan de verkiezingen, een verkiezingskrant en de stemhulp naar www.hunzeenaas.nl/verkiezingen.

Landelijk onderzoek

Het landelijke onderzoek is verricht door Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen. Meer informatie over de uitkomsten van dit onderzoek is te vinden op de website van de Unie van Waterschappen.