Plastic is skir

27 oktober 2020

Plastic is skir, een vrolijke clip/rap van Olaf Vos waarin hij de jeugd aanspreekt om geen plastic troep te maken en op te ruimen. Zodat er geen plastic in onze sloten, beken en kanalen terecht komt. De clip is onderdeel van een digitale plastic soep les die we aanbieden aan basisscholen in ons gebied.

Corona zorgt er helaas voor dat we zelf voorlopig geen gastlessen meer verzorgen. Vandaar dat wij een digitale les hebben gemaakt die de leerkrachten zelf kunnen gebruiken. Het lesmateriaal vind je op de pagina Plastic soep les. Hieronder de rap van Olaf Vos.

Wie de jeugd heeft…

Dat vinden wij ook bij ons waterschap. In onze lessen laten we de jeugd kennis maken met ons werk en vragen we de kinderen vaak om hulp. Dat laatste geldt met name voor de plastic soep les. Hoe zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk plastic in de natuur terecht komt en wat kun je zelf doen om dat te voorkomen? Door de kinderen te laten zien wat er met al dat plastic in de natuur gebeurt, hopen we dat ze anders met plastic omgaan. Of zelfs minder plastic gaan gebruiken.

Plastic soep

Plastic vergaat niet en komt vaak in sloten, kanalen en rivieren terecht. Vervolgens lozen de waterschappen dat water op zee en gaat het plastic mee. Dat plastic komt uiteindelijk via stromingen terecht in een soort van draaikolk en komt daar niet meer uit. En vissen en vogels eten het plastic met alle gevolgen van dien. In een notendop het ontstaan van plastic soep en de gevolgen daarvan in onze oceanen.

Skir of skeer is straattaal en betekent hier: stom.