Plaquette bij dijkcoupure Nieuwe Statenzijl

9 februari 2024

Wie onlangs in de buurt van Nieuwe Statenzijl is geweest heeft misschien de bijzondere plaquette al gezien. Deze steen met namen is aan de muur van de dijkcoupure bevestigd. Het gaat om een plaquette van het voormalige waterschap Stadspolder.

Enige tijd geleden zocht mevrouw Andrea van Wieringen op advies van haar zoon contact met het waterschap met de vraag of wij belangstelling hadden voor de steen. De plaquette stond namelijk al 50 jaar in de schuur. Jazeker hadden we belangstelling! De plaquette is door medewerkers van het waterschap opgehaald, opgeknapt en heeft een mooie plek gekregen op de muur van de coupure.

Plaquette weer terug in de polder

Mevrouw Van Wieringen vindt het heel mooi dat de steen zo’n mooie plek heeft gekregen: ”Mijn man Cor Frank van Wieringen zou hier ook heel blij mee zijn geweest. Wij hebben altijd hier in de Stadspolder vlakbij deze dijkdoorgang gewoond. Mijn zoon Henk woont er nu en is tevens eigenaar van de slaperdijk hier.
Mijn man is helaas al jaren geleden overleden maar was altijd zeer betrokken bij het waterschap. Hij heeft jarenlang in het bestuur van waterschap Stadspolder en Reiderzijlvest gezeten. Toen het gemaal hier in de polder in 1974 werd afgebroken, heeft hij de plaquette meegenomen en bewaard. En zie nu hoe mooi de steen weer een plek terug heeft in de polder. Prachtig!”

Historie van de steen

De steen werd geplaatst bij het nieuwe gemaal in 1916 in de Stadspolder bij de Westerwoldse Aa. Dit gemaal verving de molen die daar vanaf 1835 stond. In 1917 werd deze molen afgebroken.

Het waterschap Stadspolder dat in 1913 was opgericht, werd in 1969 opgeheven en onderdeel van waterschap Reiderzijlvest. Toen in 1974 een nieuw gemaal werd gebouwd bij Hongerige Wolf, werd het gemaal en het naastgelegen huis afgebroken. De steen is gelukkig door meneer C.F. van Wieringen bewaard gebleven en nu na 50 jaar weer terug in de polder bij de dijkcoupure.