Een schone sloot voorkomt wateroverlast

Met een schone sloot voorkomt u wateroverlast. Als eigenaar van een sloot die door het waterschap is aangewezen, bent u verplicht deze schoon te maken.

Waarom moet ik mijn sloot schoonmaken?

Met een schone sloot voorkomt u wateroverlast. Als eigenaar van een sloot die door het waterschap is aangewezen, wordt van u verwacht dat u deze zelf schoonmaakt. Het schoonmaken van de sloot bent u dus verplicht.

Wanneer wordt er door het waterschap gecontroleerd?

Vanaf 1 november controleren we de sloten in stedelijk gebied, vanaf 15 november in landelijk gebied. In vaktaal wordt dit schouwen genoemd en de sloten heten daarom schouwsloten.

Waar ligt mijn schouwsloot precies?

Op onze schouwkaart kunt u precies zien waar uw schouwsloot ligt.

Waar moet mijn sloot aan voldoen?

In stedelijk en landelijk gebied liggen veel sloten van type 1. Maar ook type 2 en 3 komen voor. U ziet hiernaast waar de sloten aan moeten voldoen.

Hoe vaak moet ik mijn sloot schoonmaken?

Minstens één keer per jaar, in het najaar. Maar het wordt aangeraden om ook in perioden wanneer uw sloot droog staat deze schoon te maken. Het is dan voor u gemakkelijker om afval en begroeiing te verwijderen.

En als ik zelf de sloot niet kan schoonmaken?

Als u niet in staat bent om zelf uw sloot schoon te maken, dan kunt u een loonbedrijf bij u in de buurt inhuren om de klus te klaren. Loonbedrijven vindt u in de Gouden Gids.

Als de sloot niet schoon is?

Dan krijgt u hier bericht over van het waterschap. Er zal dan gevraagd worden om de sloot alsnog schoon te maken. Als dit niet lukt, dan zal het waterschap dit doen op uw kosten. Deze kosten zijn hoger dan die van een loonbedrijf. De rekening die u dan krijgt heet een schouwnota.

Als mijn gewassen op het land staan?

Dan kunt u moeilijk de sloot schonen. Onze schouwers houden daar rekening mee. Als de gewassen van het land zijn gehaald, rekenen wij erop dat u meteen uw sloot schoonmaakt. De schouwers controleren de sloot nadat de gewassen van het land gehaald zijn.

NB. Als u op tijd de sloot schoon heeft, dan handelt u ook goed voor de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van dier- en plantensoorten. Het is daarom erg belangrijk om de sloot op tijd schoon te hebben, voordat de temperatuur daalt en bij een schoonmaak in december planten en dieren worden beschadigd.

Zijn er bijzondere omstandigheden, waardoor u de schouwsloot niet op tijd schoon kunt maken, dan kunt u dat bij het waterschap melden en uitstel aanvragen.