Oefenen met mobiele keringen

16 november 2021

Op dinsdag 16 november oefenden we met de opbouw van mobiele keringen langs het Winschoterdiep. Een mobiele kering is een rij met vastgeschroefde palen waartussen aluminium planken geschoven worden. Als het hoogwater wordt, kunnen deze keringen ingezet worden.

Een paar jaar terug zijn de kades langs het Winschoterdiep, vanaf de stad Groningen tot aan Hoogezand-Sappemeer, verhoogd. Bij een aantal bedrijven langs het Winschoterdiep is ervoor gekozen om de waterkeringen niet te verhogen, maar met mobiele keringen te werken wanneer er hoogwatersituaties zijn. Deze mobiele keringen kunnen binnen enkele uren opgezet worden en voor waterveiligheid zorgen. In totaal gaat dit om negen locaties. Daarvan oefenden we er drie.

Ondanks de beperkende coronamaatregelen is ervoor gekozen de oefening uit te voeren. Deze vond plaats in de buitenlucht en de verplichte 1,5 meter afstand werd in acht genomen. Een aantal medewerkers van de gemeente Midden-Groningen hielpen ook mee met de oefening. Tijdens echte hoogwatersituaties gebeurt de opbouw van de mobiele kering samen met hen.

We oefenen om er zeker van te zijn dat alles werkt zoals het hoort. Door te oefenen zijn we in hoogwatersituaties goed getraind om onze taken uit te voeren.