Nieuw: 'Water op de boerderij'

30 juni 2023

Onlangs gingen we met een nieuwe educatieles op pad: water op de boerderij. Samen met basisschoolleerlingen bezochten we een boerenbedrijf in hun eigen omgeving. Om ze te laten zien en te vertellen over de belangrijke rol die water speelt bij het verbouwen van gewassen.

Wat ze leerden

Tientallen kinderen kwamen in verschillende rondes op de fiets naar de boerderij. Daar maakten ze kennis met de boer en de waterschapper. De kennismaking bestond onder meer uit het stellen van vragen, die ze vooraf hadden voorbereid. Waarom bent u boer? Wat doet een peilbeheerder? En hoe werkt dat dan? Een rondje over het boerenerf leerde ze hoe een suikerbiet zijn water zoekt, dat een geplante maïskorrel zich volzuigt met water en weer een nieuwe plant wordt en dat aardappelen juist in de zomer heel veel water nodig hebben. De beregeningshaspel die langs de sloot stond, werd aangezet om te laten zien hoe deze boer zijn gewassen extra water geeft als het lange tijd droog is. De waterschapper vertelde daarbij hoe hij ervoor zorgt dat er voldoende water in de sloot zit, maar dat het water – als het echt heel lang droog is – ook wel eens ‘op’ is.

Actief de boer op

Met deze mooie complete les gaan we in het nieuwe schooljaar actief ‘de boer op’. Zodat nog meer kinderen leren in hun eigen leefomgeving wat er speelt. Aanmelden kan nu al via educatie@hunzeenaas.nl; dan maken we een lespakket op maat.