Meisjes en techniek – Girls’ Day

Traditioneel doen we weer mee aan de landelijke Girls’ Day. Dit jaar op 15 april en door corona geheel digitaal. We vinden het belangrijk om meisjes geïnteresseerd te krijgen voor technische beroepen bij het waterschap.

11 april 2021

Vooroordelen verminderen

Dit jaar werken we samen met het de CS Vincent van Gogh scholengemeenschap in Assen. Digitaal laten we zien wat een waterschap doet en maken de meisjes kennis met vijf vrouwelijke collega’s. De dames vertellen en laten zien wat hun werk inhoudt om zo inzicht te krijgen in het technische werk bij het waterschap. Daarbij hopen we om op die manier de meisjes enthousiast te maken voor een technisch beroep. Waarbij we bepaalde vooroordelen over technische beroepen willen verminderen, zoals solistisch werken. Want juist bij het waterschap is werken met andere mensen heel belangrijk.

Alternatieve doe-activiteiten

Aangezien techniek beter beklijft met doe-activiteiten, bieden we de school een koffer aan met eenvoudige laboratoriumproefjes. Zodat de meisjes zien én ervaren, dat er ook mogelijkheden zijn als toekomstig collega op ons laboratorium. Om in de doe-sfeer te blijven ontvangen ze van ons ook ingrediënten om zelf shampoo te maken en een bouwplaat om een eigen rioolzuivering te bouwen. Deze doe-activiteiten doen ze met elkaar op school onder leiding van de docent.

​Over Girls’ Day

Girls’ Day is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duizenden meisjes met bedrijven kennis maken in de bèta, techniek en IT. Organisator VHTO koppelt scholen aan bedrijven of bedrijfsonderdelen in de buurt. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met wat bèta, techniek en IT allemaal te bieden heeft, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en krijgen daardoor een bredere kijk op hun eigen mogelijkheden.