Leerlingen Ubbo Emmius onderzoeken waterkwaliteit

16 september 2021

De komende weken gaan de tweedejaars leerlingen havo en vwo van het Ubbo Emmius uit Stadskanaal de waterkwaliteit onderzoek van sloten en kanalen in hun regio. Wij zijn hun opdrachtgever en gaven onlangs een gastles ter introductie.

Waterleerpad

Naast de gastles deden de leerlingen mee aan het Waterleerpad. Dat is een educatieve samenwerkingsles waarbij de leerlingen de methodiek van onderzoeken oefenen.

Stadskanaal

In raftboten voeren ze onder aanvoering van een docent op het Stadskanaal. Ze testten de helderheid, noteerden de hardheid, maten de temperatuur, bepaalden het doorzicht en concludeerden zodoende of de waterkwaliteit van het Stadskanaal goed of slecht was.

Meer onderzoek

De komende weken gaan ze meer watergangen onderzoeken in de regio. Zo zullen ze veel gegevens (data) verzamelen uit hun leefomgeving. Deze data verwerken ze in spreadsheets, ze maken er grafieken en tabellen bij en presenteren hun conclusies aan ons als opdrachtgever.

Technasium

Deze opdracht van ons is er één in de categorie Technasium. Het technasiumonderwijs stoomt havo- en vwo-leerlingen klaar tot nieuwsgierige en succesvolle studenten van bètatechnische studies. Gemiddeld werken ze ongeveer zeven weken aan een opdracht. Zo leren de leerlingen projectmatig te werken en samen te werken.