Handen uit de mouwen tijdens De Week van het Drijfvuil

10 mei 2022

In de week van 16 tot en met 21 mei 2022, organiseert de Petty Foundation in opdracht van de gemeente Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s De Week van het Drijfvuil. Dan zijn er tal van activiteiten rondom zwerfafval met op de slotdag een grote opruimactie van Zuidlaren tot Zoutkamp.

Aftrap op maandag
In het Visserijmuseum in Zoutkamp wordt op maandag 16 mei De Week van het Drijfvuil afgetrapt. Diezelfde dag en in de rest van de week geven de opdrachtgevers gastlessen over zwerfafval en ‘plastic soep’. Ook is er gedurende de week een aantal excursies met jongeren en volwassenen die op uitnodiging naar onder andere het Zeehondencentrum gaan in Pieterburen.

Afvalboot
’s Woensdags gaat kunstenares Maria Koijck proefvaren met de afvalboot. Deze boot, gemaakt van plastic afval, maakte ze samen met scholieren van het H.N. Werkman Stadslyceum in de lessen ‘community art’. De tewaterlating is vanaf kwart over elf aan het Schuitendiep tussen de Steentilbrug en de Kattenbrug.

Plastic Café
De donderdag staat in het teken van het Plastic Café in Theater De Steeg. Dan is er een themabijeenkomst met inspirerende sprekers, een kritisch panel en actief publiek. Alle ruimte voor discussies over de zwerfafvalproblematiek. Podcastmaker Lara Harbers is de gespreksleider en Nico met z’n Kliko verzorgt een gastoptreden. Het café is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden kan door een mail te sturen vóór 16 mei naar drijfvuilweek@gmail.com.

Slotdag
De week wordt afgesloten met de echte tewaterlating van de afvalboot, een heuse PET-strijd voor kinderen met zelfgemaakte afvalbootjes en diverse opruimacties. Bij alle activiteiten is publiek uiteraard van harte welkom!.

Kijk voor een uitgebreid en volledig overzicht op de website van de Petty Foundation.