Droogte-update: waterpeil op niveau, met uitzondering van Drentsche Aa

29 augustus 2022

Daar waar we het water kunnen sturen, zijn de waterpeilen op niveau. Dat heeft te maken met een afnemende watervraag. Dit geldt niet voor het gebied van de Drentsche Aa. Hier kunnen we geen water aanvoeren. Hier is het erg droog en zakt het grondwaterpeil nu snel.

Afnemende watervraag

De vraag naar water neemt af. Er wordt veel minder beregend dan een aantal weken geleden. Omdat er volop wordt geoogst, is beregenen op veel plekken niet meer nodig. Daarnaast is de verdamping een stuk lager, doordat de weersomstandigheden anders zijn. Het is veel minder warm en het aantal zonuren is een stuk lager. De neerslag die wordt verwacht is zeer beperkt, daarom blijven we water aanvoeren vanuit het IJsselmeer. De extra pompen die we eerder bij de doorvoergemalen plaatsten, zijn niet meer nodig en worden binnenkort verwijderd.

Grondwaterstand in gebied Drentsche Aa

In de Drentsche Aa kunnen we geen water aanvoeren. Een paar bovenlopen staan droog of vallen bijna droog, zoals het Smalbroekenloopje, Holmers-Halkenbroek en De Holten. De grondwaterstand in dit gebied bleef lange tijd binnen de bandbreedte, maar de laatste weken zakt het heel snel tot beneden de brandbreedte. Als er geen neerslag valt, zal dat de komende tijd nog verder zakken.