Droogte-update: Ook extra pompen bij Vennix

11 augustus 2022

Na de extra pompen bij gemaal Veendam plaatsen we nu ook extra pompen bij gemaal Vennix. Beide gemalen draaien op vol vermogen om het water door te pompen. We verwachten dat de huidige capaciteit voor de komende dagen niet voldoende is. Dit heeft te maken met de hoge temperaturen. De verdamping is zeer groot en er wordt nog veel beregend. We bereiden daarom extra capaciteit voor. Bij gemaal Vennix gaat dat om 1000 liter water per seconde. Bij gemaal Veendam plaatsen we pompen voor totaal 2000 liter per seconde extra.

Doorvoergemalen voor de aanvoer van water

Gemaal Veendam en Vennix zijn doorvoergemalen. Deze gemalen pompen het water richting Zuidoost-Groningen. Op deze manier voorzien we de noordelijke Veenkoloniƫn en Westerwolde van voldoende water. Willen we in deze warme situatie het water in de kanalen ook daar op peil houden, dan is genoemde extra pompcapaciteit nodig. Het zuiden van de Veenkoloniƫn ontvangt IJsselmeerwater vanuit de zuidelijke route, de Hoogeveensevaart. Zie het kaartje hieronder.
Zolang we gebruik kunnen maken van het water uit het IJsselmeer, kunnen we aan de watervraag voldoen.

Daar waar het water normaal gesproken in ons gebied van zuid naar noord stroomt (van hoog naar laag), moeten we het water in droge perioden omhoog pompen naar het zuidoosten. Het water komt via de noordelijke route bij gemaal Dorkwerd ons gebied binnen. Gemaal Veendam pompt het water richting gemaal Vennix en gemaal Vennix pompt het door richting gemaal Ter Apelkanaal. Op die manier kunnen we ook in droge perioden dat deel van ons gebied van water voorzien.