Droogte leidt niet tot problemen met waterbeheer

18 mei 2022

Het is droog in Nederland. Toch zien we dat de droogte in ons gebied niet tot problemen met waterbeheer leidt. We kunnen voldoen aan de watervraag.

Wateraanvoer

Sinds eind april voeren we water aan in ons gebied. Dat water komt uit het IJsselmeer. Via het gemaal in Dorkwerd voeren we 5.000 liter water per seconde aan. Dat is ongeveer 25% van onze maximale aanvoercapaciteit. Via de Hoogeveensche Vaart laten we water in met 2500 liter per seconde. We kunnen hier maximaal 4000 liter per seconde inlaten.

Beregenen? Meld het ons!

Wilt u beregenen uit oppervlaktewater? We vragen dit twee dagen van tevoren te melden via 0598 69 3800 of per mail: beregening@hunzeenaas.nl. Wij kunnen ons waterbeheer dan hierop aanpassen zodat er voldoende water beschikbaar is.

Grondwater

In de gebieden waar we water aanvoeren zorgen we met peilverhogingen in de sloten dat het grondwater niet te ver uitzakt. In de gebieden waar we dat niet kunnen, zien we dat de bovengrond droger wordt en grondwaterstanden licht zakken, zoals bijvoorbeeld in het Drentsche Aa-gebied. Ondanks dat dit nog niet voor problemen met waterbeheer zorgt, is regen gewenst.

Doorspoelen is nodig

Met het schutten van schepen kan zout zeewater ons gebied binnendringen. Om het zoutgehalte terug te brengen, spoelen we het Eemskanaal door. Dit doen we ongeveer één keer per week.

Waarom waterafvoer nodig is tijdens droge periodes, ziet u ook in onderstaand filmpje.