Definitieve verkiezingsuitslag

23 maart 2023

Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink heeft donderdagochtend de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Dit volgend op de voorlopige verkiezingsuitslag van 17 maart. Ook is nu bekend welke kandidaten zijn verkozen.

Ten opzichte van de zetelverdeling in de voorlopige verkiezingsuitslag zijn er geen veranderingen. BBB heeft de meeste stemmen ontvangen en komt met zes zetels in ons algemeen bestuur, gevolgd door Water Natuurlijk met vijf zetels. Van de partijen die zich voor het eerst verkiesbaar hebben gesteld, heeft naast BBB ook Groninger Belang een plek in ons algemeen bestuur weten te bemachtigen (twee zetels). 50PLUS en AWP voor water, klimaat en natuur hebben hun zetels verloren en keren niet terug in het nieuwe bestuur.

Verkozen kandidaten

Er zijn 4 personen verkozen op basis van voorkeurstemmen: bij BBB (Cindy Lodeizen, Henk Wortelboer en Martijn van Mensvoort) en bij Groninger Belang (Liesbeth Lenting). 13 personen nemen voor het eerst zitting in ons algemeen bestuur. De volgende mensen zijn verkozen, indien zij hun benoeming aanvaarden:

INGEZETENEN (19 zetels)
PartijKandidaatZetels
BBBHoving, G.W.K. (Gea)
In ’t Hout, H.C. (Hein)
Lodeizen, C.R.S.C. (Cindy)
Wortelboer, H.G. (Henk)
Van Mensvoort, M.A.M. (Martijn)
Bos, B.A. (Bert)
6
Water NatuurlijkHermens-Eshuis, I.J.M. (Inge)
Leenders, F.J. (Joke)
Visser, M.(Menno)
Kuiper, A.R. (Lidy)
Wolters, J. (Job)
5
PvdAWoortman, A.F. (Anja)
De Graaf, K.B. (Kees)
Janssen, H. (Hilke)
3
Groninger BelangMooijman, T.M. (Trevor)
Lenting, E.H. (Liesbeth)
2
VVDBoter, J. (Jasper)1
ChristenUnieSchaafsma, J.J. (Jos)1
CDAPlas-Kerperin, H.H. (Hermien)1
GEBORGDE CATEGORIEËN (4 zetels)
Ongebouwd (LTO)Bartelds, J. (Jakob)
Beuling-Timmer, T (Tanja)
2
Natuur (VBNE)De Vos, J.P. (Johnny)
Duintjer, M.J. (Michael)
2

Opkomst 58,5%

De verkiezingsopkomst is 58,5%. Er zijn 207.010 stemmen uitgebracht. De opkomst is fors hoger dan bij de vorige waterschapsverkiezingen in 2019 toen de opkomst 52,4% was.

Installatie nieuw AB op 29 maart

Woensdagavond 29 maart volgt de installatie van ons nieuwe algemeen bestuur. Wie geïnteresseerd is, is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.