Chemievrij tuinieren

15 april 2020

De lente is in aantocht. Tijd om de tuin klaar te maken voor een mooi voorjaar en een mooie zomer. Tuiniert u ook zonder chemische middelen? Zo helpt u het water schoon te houden.

Schoon water is van belang

Schoon water in sloten en kanalen is niet vanzelfsprekend, maar wel van belang voor de planten en dieren die in het water leven. Om ons water schoon te houden, hebben we ook uw hulp nodig. U kunt bijvoorbeeld helpen door geen chemische middelen te gebruiken in uw tuin. Deze middelen belanden via regenwater in de bodem of in de sloot.

Tips

Heeft u groene aanslag op uw tegels? Deze verwijdert u gemakkelijk met een hogedrukspuit. Wilt u onkruid verwijderen in uw tuin? Er zijn heel wat alternatieven zonder ongewenste bijwerkingen.

  • Zet planten op plaatsen waar anders onkruid zou groeien
  • Borstel of hark regelmatig
  • Verwijder onkruid met de hand, hark, krabber of brander
  • Heet water kunt u over onkruid gieten
  • U kunt bijvoorbeeld zevenblad, paardenbloem en brandnetel ook verwerken in heerlijke recepten.

Waarom geen azijn en zout?

Waar een aantal jaren terug nog geadviseerd werd om azijn te gebruiken als duurzaam alternatief, weten we nu dat azijn schadelijk is voor waterorganismen en insecten. Bij gebruik van zout kan de bodem verzilten en hier kunnen niet alle planten even goed tegen. We adviseren daarom om geen azijn of zout te gebruiken tijdens het tuinieren.

Meer tips of onkruidrecepten? Kijk dan op www.chemievrijmaaktjeblij.nl.