Campagne ‘Laat u niet verrassen’ van start

23 september 2020

Voor Zuidoost Drenthe en Noordoost Overijssel is de campagne ‘Laat u niet verrassen’ van start gegaan. Het doel van de campagne is om in gesprek te gaan over de effecten van klimaatverandering. De campagne is een initiatief van de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden, Hardenberg en Ommen, samen met waterschap Vechtstromen, waterschap Hunze en Aa’s en de provincies Overijssel en Drenthe.

Aanleiding

We merken allemaal dat het klimaat verandert. Dit horen we in het nieuws, maar zien we ook in onze eigen omgeving. Extremere weersomstandigheden zijn het gevolg van klimaatverandering. Aan de ene kant proberen we ervoor te zorgen dat de situatie niet erger wordt. Aan de andere kant moeten we met de effecten van het veranderende klimaat leren omgaan. Denk daarbij aan droogte, hitte en wateroverlast.

In gesprek over klimaateffecten

Op deze effecten moeten we ons voorbereiden. Dat vraagt om samenwerking tussen inwoners, bedrijven, landbouw, natuurorganisaties en overheid. Niemand kan dit alleen oplossen, we hebben elkaars ideeën nodig. Welke risico’s vinden we bijvoorbeeld acceptabel? En welke niet? Voor welke maatregelen staan we open?

Niet alles is op te lossen. Sommige effecten moeten we accepteren. Door in gesprek te gaan, komen we samen tot een plan om beter voorbereid te zijn op extreem weer.

Maatregelen hebben bovendien ook andere voordelen. Een groen speelplein is bijvoorbeeld niet alleen koeler, maar ook mooier en leerzamer. Of denk aan een tuin die meer water opvangt en verkoeling biedt omdat tegels zijn verwijderd en vervangen door beplanting. En een groen dak vangt water op en isoleert tegelijkertijd uw woning.

Samenwerking

Tegen deze achtergrond hebben de gemeenten Hardenberg, Ommen, Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn, samen met waterschap Vechtstromen, waterschap Hunze en Aa’s en de provincies Overijssel en Drenthe, hun krachten gebundeld. Ze trekken samen op om stappen uit te voeren die zijn geformuleerd in het landelijk Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptie (DPRA). Het DPRA richt zich op het klimaatbestendig maken van Nederland.

Campagne ’Laat u niet verrassen’

Ook zijn we een gezamenlijke campagne gestart onder de noemer ‘Laat u niet verrassen’. Het doel van de campagne is om in gesprek te gaan over de effecten van klimaatverandering. Welke risico’s en kansen brengen de effecten met zich mee? En hoe gaan we met deze risico’s om? Zo komen we tot een plan om beter voorbereid te zijn op extreem weer.

Website
Via de website www.laatunietverrassen.nl kunnen inwoners van de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden, Hardenberg en Ommen, voor hun postcodegebied de klimaateffecten bekijken voor hitte, droogte en wateroverlast. Door het invullen van de postcode komt de bezoeker erachter welke klimaateffecten spelen in zijn of haar woon-/werkomgeving.

Dus laat je niet verrassen en denk ook mee. Ga naar www.laatunietverrassen.nl en praat mee.

Woon je in een andere gemeente? En ben je benieuwd wat er bij jou in de buurt gebeurt op het gebied van klimaatadaptatie. Ga dan naar de website van jouw gemeente. Of bekijk de landelijke klimaateffectatlas om te zien welke klimaateffecten bij jou in de omgeving spelen.

Zelf aan de slag? Bekijk de tips!

Wil je direct in actie komen? Dat kan ook! Op de website www.laatunietverrassen.nl vind je tips om zelf aan de slag te gaan met klimaatmaatregelen.