Beverholen in kade langs Hunze worden gedicht

3 februari 2021

Donderdagochtend 4 februari dichten we holen in de dijk langs de Hunze bij Eexterveen. Deze holen zijn gegraven door een bever.

Veiligheid

Door bevers gegraven gangenstelsels zorgen voor instabiele dijken langs de Hunze. We sporen daarom gangenstelsels in de dijk op en bij schade dichten we deze. Het dichten van de holen doen we met een graafmachine. Dat graven gebeurt zorgvuldig en voorzichtig. We werken volgens een protocol dat is afgesproken met de Provincie.

We monitorden de locatie afgelopen weken om er zeker van te zijn dat er geen bevers meer in de gangenstelsels zitten. Zo weten we dat we de holen kunnen dichten zonder dat de bever wordt verstoord.

Gangenstelsel

De ingang van het gangenstelsel van een bever bevindt zich altijd onder water. De bever kan een heel gangenstelsel maken waar hij rust en eet. Dat gangenstelsel maakt een dijk instabiel. Daarom is het belangrijk dat we deze holen in de dijk zo snel mogelijk opsporen en herstellen.

Bevers

Het gaat goed met de bevers in Nederland. Bevers zijn beschermde dieren die een bijdrage leveren aan de natuurontwikkeling. In sommige gevallen zorgen bevers echter voor overlast, omdat ze grote en diepe gaten en gangen graven in dijken. Zo ook langs de Hunze. Ingrijpen is dan nodig.