Alertheid vanwege verwachte stormen

16 februari 2022

De komende dagen worden er stormen verwacht met flink wat neerslag. We zijn alert en verwachten geen problemen.

Natte perioden verwacht

Er wordt de komende dagen 30 tot 35 millimeter aan neerslag verwacht in ons gebied. Normaal gesproken kunnen we grote hoeveelheden water de zee in laten stromen met sluizen. Spuien noemen we dat. Dat kan bij eb, als het water op zee lager staat dan het zoete water in het kanaal voor de sluis.

Vanwege verwachte verhoogde waterstanden op zee kunnen we de komende dagen minder goed spuien.

Getroffen maatregelen

De afgelopen dagen voerden we daarom geleidelijk extra water af naar zee. Hierdoor creƫren we een buffer om de verwachte neerslag te kunnen opvangen in ons watersysteem.

Om de waterstanden op de kanalen niet te hoog op te laten lopen zet Rijkswaterstaat de komende tijd de kleine zeesluis in Farmsum in. Zo wordt er een aantal spuibeurten extra water afgevoerd.

Daarnaast zetten we, indien nodig, gemaal Rozema in Termunterzijl in om het teveel aan water af te voeren.

Waarom we dit water niet bewaren voor droge zomers

Het uitgangspunt is dat we niet meer water afvoeren dan nodig is. We bewaren zoveel mogelijk water in ons gebied. In de beekdalen van de Drentsche Aa, Ruiten Aa en Hunze kunnen we veel water tijdelijk vasthouden. De kronkelende beken en stuwen zorgen voor een vertraagde afvoer van water.

Maar als het langer en harder regent en de beekdalen en sloten en kanalen vol zijn, moeten we het water de zee in laten stromen. Dit doen we om overstroming te voorkomen. Bovendien moeten we de buffer in sloten en kanalen opnieuw in kunnen zetten als het weer gaat regenen.