Vismigratiedag 2024

Vismigratiedag 2024

Mello Coendersbuurt
Termunterzijl

Zaterdag 25 mei 2024
11:00 - 16:00

mei
25

Sommige vissen zijn afhankelijk van zout én van zoet water. Ze moeten dus vrij kunnen bewegen langs de kust tussen de Waddenzee en het binnenland. Maar, hoe dan? Dát laten we zien tijdens deze open dag in Termunterzijl. Een wandelroute door het dorp leidt je langs allerlei activiteiten op het gebied van vismigratie en de waddenkust, voor jong én oud.

Start van de wandel-beleef-tocht is bij het museum Termunterzijl, Mello Coendersbuurt 38. Hier krijgt u een route mee, en kunt u kaartje regelen voor de boottocht. Zie hieronder de activiteiten:

Kijkje in de vispassage gemaal Rozema

Deze dag valt midden in het vistrekseizoen, het moment waarop bijvoorbeeld stekelbaarsjes ons land intrekken. Er is dus kans dat je kan zien dat de visjes via de vispassage het land in trekken.

Maatregelen voor de vis

We steken veel energie, tijd en geld in een goede leefomgeving voor de vis. Waarom we dat doen en hoe we dat doen, zie je tijdens de vismigratiedag.

Vissen als onderzoeksonderwerp

Studenten van Van Hall Larenstein, Universiteit Groningen en Universiteit Wageningen en het monitoringsteam van Sportvisserij Groningen Drenthe laten je zien hoe we onderzoek doen naar de intrek en de leefomgeving van de vis en welke conclusies wij daaruit halen.

De kustlijn vanaf zee gezien

Hoe gaan we in de toekomst om met de kustlijn? Bodemdaling en zeespiegelstijging zijn belangrijke factoren waar we mee te maken hebben. Tijdens een boottochtje buitendijks hoort u hier alles over. Let op: gratis kaartjes voor de boottocht zijn verkrijgbaar bij de start van de wandeling.

Vismeesters

Vismeesters van sportvisserij Groningen Drenthe leren kinderen over vissen en alles wat daarbij komt kijken.  

Oud én nieuw

Het museumgemaal Cremer is open, maar ook het veel nieuwere gemaal Rozema. Hetzelfde en toch zo anders. Op deze dag kan je beide zien en meemaken.

Natuurgebied Kleine Polder

Het Groninger Landschap is aanwezig met activiteiten in de Kleine Polder. Geen zin in actie? Hier gewoon rondwandelen is ook al prachtig. Inclusief uitkijkpunt richting zee.

Opening expo Vismigratie in museum Termunterzijl

In museum Termunterzijl wordt een expositie ingericht over de vismigratie langs de Waddenkust. Deze expo wordt tijdens deze vismigratiedag officieel geopend om 11 uur door dijkgraaf Geert-Jan ten Brink en wethouder Pier Prins. Daarom is dít de startlocatie van deze interessante belevingswandeling.

Wereldwijd

Op deze dag zijn er over de hele wereld activiteiten met aandacht voor het leefgebied van de vis. In Termunterzijl werken we samen met Van Hall Larenstein, Sportvisserij Groningen Drenthe, Universiteit Groningen, Universiteit Wageningen, Stichting museumgemaal Cremer en museum Termunterzijl, Stichting Het Groninger Landschap en het Waddenfonds.