Tusschenwater

In het Hunzedal ligt Tusschenwater, tussen het Zuidlaardermeer en het Annermoeras. Een prachtig moerasgebied met een breed meanderende Hunze.De beek heeft door 'project Tusschenwater' niet alleen z'n loop weer terug, maar ook aan beide zijden moerasoevers gekregen. Dit betekent meer ruimte voor waterberging en een verrijking voor de natuur in het gebied. Extra bijzonder is dat in dit deel van de Hunze ook drinkwater wordt gewonnen.

Wilt u weten hoe het er uit ziet? Klik dan op onderstaande link

Resultaat

Het resultaat van het project is indrukwekkend. Ruimte voor 1,3 miljoen kuub tijdelijke waterberging én ondertussen gaat de drinkwaterlevering van 10 miljoen kuub per jaar ongestoord door. Bovendien kan de natuur zich hier ontwikkelen. Vogelaars zijn enthousiast. Nu al, vlak na de uitvoering van deze veranderingen, zijn er 86 verschillende soorten vogels geteld. Ook de smient, de vogel die groot op de projectborden prijkte tijdens de uitvoering van het project, verwachten ze er snel weer terug.

Beleven

Tusschenwater kun je ontdekken door het te beleven. Het is een zeer nat gebied waar het  hele jaar door water staat. In en om het gebied lopen kades waarover gewandeld kan worden.
In het gebied gelden een aantal spelregels:
- de buitenkades zijn het hele jaar toegankelijk voor wandelaars.
- voor het wandelen met aangelijnde honden is de noordelijke kade aangewezen. Deze sluit aan op paden aangrenzend aan het gebied.
- Om zo weinig mogelijk de natuur te verstoren zijn de kades in de kern van het gebied alleen buiten het broedseizoen toegankelijk. Dit geldt ook voor het fietspad dat het
  gebied doorkruist.

Levend schilderij

Als één van de laatste werkzaamheden is het natuurgebied in het Hunzedal onlangs verrijkt met een stalen fotoframe. De lijst van 1,5 bij 1,5 meter is 180 graden draaibaar. Hierdoor wordt de uitkijk op het landschap als het ware een levend schilderij. Zo kunnen er mooie foto's gemaakt worden van de uitzichten van Tusschenwater, van de diverse functies zoals waterwinning en waterberging, de prachtige flora en fauna en genietende mensen.

Partners

Een unieke samenwerking heeft geleid tot dit prachtige gebied Tusschenwater, één van de parels van de Hunze. Tusschenwater is een samenwerkingsproject van waterschap Hunze en Aa's, waterbedrijf Groningen, Stichting Het Drentse Landschap, provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo. Het werk is uitgevoerd door HAZ infra.  

Nieuwsbrieven

Er zijn al meerdere nieuwsbrieven uitgegeven voor dit project:

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief via i.ackermann@hunzeenaas.nl ovv van aanmelding nieuwsbrief Tusschenwater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Volg ons op

Tusschenwater