Casper Mentink

“De waterschapswereld is veel meer dan water aan- en afvoeren alleen”

Vanuit het Drentsch Agrarisch Jongeren Kontakt zit ik in het waterschapbestuur. Ben blij dat ik die plek in mag nemen. Het is namelijk belangrijk dat we ook in de waterschapswereld ons geluid laten horen. Daarnaast is het voor mij persoonlijk een leerzame tijd om in een professionele organisatie als het waterschap mee te kunnen kijken. De waterschapswereld is meer dan het water aan- en af te voeren en ervoor te zorgen dat het zo schoon mogelijk blijft. Er komt veel meer bij kijken.

Als waterschap kunnen we zaken heel voortvarend oppakken, maar we zijn in veel gevallen ook afhankelijk van andere organisaties. De aanpak van veenoxidatie is daar een voorbeeld van. Als waterschap kunnen we dat niet alleen.

Waar ik me persoonlijk graag voor inzet is de zoet water problematiek in de landbouw. Zowel in het Drentsche Aa gebied, vanwege de hoge zandgronden zonder wateraanvoer, als het gebied langs de kust met invloeden van de zoute zee.  We moeten samen met de ondernemers naar een werkbare situatie toe. Opslag van water zou een oplossing kunnen zijn. Samen moeten we innoveren. Daar moeten we als waterschap bij helpen. Landelijk wordt hier al over nagedacht.

Waar die samenwerking heel goed werkt is het akkerrandenbeleid. Dit is een functionele besteding, waar iedereen profijt van heeft. Het is een drietrapsraket: de ondernemers zijn tevreden, we houden het oppervlaktewater schoner en we werken aan biodiversiteit.

Was deze informatie nuttig?