Onttrekking uit oppervlaktewater Drentsche Aa niet toegestaan

27 mei 2020

Het is de afgelopen maanden bijzonder droog in het Drentsche Aa-gebied en er is een oplopend neerslagtekort. Hierdoor neemt de afvoer van de Drentsche Aa af. We willen onherstelbare schade aan het waterleven in de beek voorkomen en de drinkwatervoorziening van het Waterbedrijf Groningen niet in gevaar brengen. Het is daarom vanaf heden volgens onze algemene regels niet meer toegestaan om oppervlaktewater te onttrekken uit de Drentsche Aa.

Het gaat om alle mogelijke wateronttrekking

Water onttrekken uit deze beek voor beregenen is sowieso niet toegestaan. Nu, in deze periode van droogte, is ook alle andere wateronttrekking verboden. Denk daarbij aan water voor vee, voor het vernatten van een zandpad of rijbak of voor het verdunnen van stoffen. Wateronttrekking uit de beek, op welke manier dan ook, is momenteel niet toegestaan. We controleren of de regels nageleefd worden.

Voor meer informatie: https://www.hunzeenaas.nl/app/uploads/2020/01/Keur.pdf. (artikel 3.1, punt 7)

Andere bronnen

We verzoeken u om oppervlaktewater te onttrekken uit een bron waar nog wel voldoende water aanwezig is. Denk hierbij aan grote kanalen, zoals het Noord-Willemskanaal.

Vragen?

Heeft u vragen n.a.v. dit bericht? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling hydrologie en peilbeheer via ons algemene telefoonnummer 0598 69 3800. Onze collega‚Äôs staan u graag te woord.