Print pagina

Pilot waterzuivering Assen

Zuivering 430.jpg
In maart zijn we gestart met een pilot op onze waterzuivering in Assen. De reden van de pilot? Kijken of een aanpassing aan onze installaties invloed heeft op de levensduur van de installatie.

Schoonmaakdoekjes en luiers

In het afvalwater dat wij schoonmaken zitten onder andere zeepresten, toiletpapier en plas. Maar er zitten ook dingen in die helemaal niet in afvalwater horen, zoals frituurvet, schoonmaakdoekjes en luiers. We filteren daarom alles groter dan een doperwt uit het water. Dit gebeurt met een grofvuilrooster.
Kleinere afvalresten, zoals haren en vezels, kunnen niet door het grofvuilrooster uit het water gezeefd worden. Deze resten komt vervolgens terecht in het zuiveringscircuit.

Pilot met een harkrooster

Om deze kleinere afvalresten alsnog uit het water te vissen, installeerden we een zogenaamd harkrooster. Dit rooster zorgt ervoor dat het vuil dat door het grove vuilrooster heen glipt alsnog wordt opgevangen.
 
Het is belangrijk dat dit gebeurt, omdat deze vuildeeltjes anders gaan klonten in het zuiveringscircuit. Dat zorgt voor vezelvorming rond onder andere de pompen, voortstuwers en meetapparatuur.En dat kan weer invloed hebben op de levensduur en betrouwbaarheid van die apparatuur.

1500 kilo vuil opgevangen

De pilot loopt inmiddels 2,5 maand. In totaal monitoren we zes maanden het effect van het harkrooster op de installaties.
 
We hopen met de installatie van het harkrooster een verbetering te zien van de levensduur en betrouwbaarheid van onder andere de pompen, voortstuwers en meetapparatuur.
Inmiddels hebben we al zo’n 1500 kilo aan kleinere afvalresten opgevangen door het harkrooster.
 
Wilt u meer weten over ons algemene zuiveringsproces? Bekijk dan onze film.

Volg ons op

Pilot waterzuivering Assen