Print pagina

Kinderen bouwen droomhotel in Tusschenwater

De leerlingen van groep 7 en 8 van OBS de Schuthoek uit Zuidlaren markeerden dinsdag 2 juli de afronding van het project Tusschenwater. Ze bouwden een droomhotel voor insecten. 

Droomhotel 430 def.jpg

Blijvende herinnering

Ze waren er vanaf het begin en groeiden mee met het herinrichtingsproject Tusschenwater. Op 2 juli vulden ze eigenhandig een insectenhotel. Een droomhotel voor onder andere bijen, wespen, torren en vlinders. Het is voor de leerlingen tegelijk een blijvende herinnering aan hun adoptieproject. 

Drie jaar geleden adopteerden ze het herinrichtingsproject Tusschenwater. Ze kregen vervolgens diverse gastlessen op school en gingen op expeditie het veld in. Hierdoor leerden ze meer over het gebied (wat, waarom en hoe is het veranderd) en zagen ze de natuur zich ontwikkelen. 

Op expeditie

De educatieactiviteiten werden bedacht en begeleid door ons in samenwerking met waterbedrijf Groningen en Stichting het Drentse Landschap. Zo gingen ze onder andere op slootjesexpeditie om het waterleven in De Hunze te onderzoeken. Maar ook de oorsprong van het gebied, de herinrichting en de functiecombinatie waterberging, waterwinning en natuur kwamen op laagdrempelige wijze aan bod. 

Biodiversiteit stimuleren met droomhotel voor insecten 

Door de aanpassingen in het gebied is er inmiddels al een mooi en waterrijk moerasgebied ontstaan. De slingerende beek De Hunze heeft z'n oorspronkelijke loop in het gebied weer terug met aan beide zijdes ook brede rietlanden. Buiten de kades zijn er vochtige graslanden ontstaan welke steeds bloemrijker zullen worden. Dit alles trekt meer soorten dieren aan én meer insecten zoals hommels, bijen, wespen, vlinders enzovoorts. De leerlingen bouwden zodoende een insectenhotel. Daarmee hopen ze de insecten goed te laten gedijen in het gebied; dat ze er blijven overnachten en/of overwinteren.

Verschillende kamers zelf ingericht

De leerlingen kregen dinsdag 2 juli eerst les door Landschapsbeheer Drenthe over biodiversiteit en het belang ervan voor mens & natuur, over insecten en de meerwaarde van een insectenhotel. Daarna gingen ze zelf aan slag. Met de diverse vulmaterialen, zoals houtsnippers, baksteken, schors en dennenappels, gingen ze het gebied in om het droomhotel zelf verder in te richten. Het frame voor het insectenhotel van ruim een vierkante meter stond al klaar. Deze werd gemaakt door Trajectum, een zorginstelling voor verstandelijke gehandicapten.

Hunzeloop

Alle leerlingen kregen een vrijkaart voor de Hunzeloop, die op 21 september georganiseerd wordt. Zo kunnen ze na de zomer met eigen ogen bekijken of het droomhotel al gasten heeft.

Volg ons op

Kinderen bouwen droomhotel in Tusschenwater