Wij maken uw afvalwater schoon

In Nederland stroomt vanuit elk huishouden gemiddeld 500 liter water per dag naar het riool. Per jaar maken wij zo’n 38.000 miljoen liter rioolwater schoon. Dit is meer dan 1 miljoen tankwagens vol.
​​​
24 uur per dag
Via het riool wordt het afvalwater naar onze waterzuivering gepompt. Wij hebben in ons gebied 13 van deze zuiveringen. Daar wordt 24 uur per dag afvalwater schoongemaakt.
Schoonmaakdoekjes en luiers
In het afvalwater zitten onder andere zeepresten, toiletpapier en plas. Maar er zitten ook dingen in die helemaal niet in afvalwater horen, zoals frituurvet, schoonmaakdoekjes en luiers…  We filteren alles groter dan een doperwt uit het water.

Hulp van bacteriën

Voor het schoonmaken gebruiken we bacteriën. Bacteriën eten de vieze deeltjes in het water op. Hierdoor vermeerderen ze zich en wordt het een grote slibmassa. Dit slib kunnen we van het water scheiden. Een deel van dat slib wordt opnieuw gebruikt voor de zuivering.
Van overgebleven slib maken wij biogas. Dat gas gebruiken we voor stroom en warmte op de zuivering.

Schoon water

Het duurt ongeveer een dag voor het water zo schoon is dat het weer terug kan naar de natuur. Het schone water stroomt dan vanaf onze rioolwaterzuiveringsinstallatie naar een beek of kanaal in de buurt.​

Volg ons op

Wij maken uw afvalwater schoon