Print pagina

Pilot duurzaam waterbeheer: besparing op energierekening

Wij zijn dit jaar gestart met de pilot duurzaam waterbeheer. Daarbij kijken we naar de weersverwachting en gebruiken we energie op het moment dat de prijzen het meest gunstig zijn. Als die energieprijzen laag zijn laten we de gemalen pompen.

Duurzame energie 

De prijzen zijn het laagst als er een overschot is van energie. De leverancier kan daarmee optimaal gebruik maken van duurzame energie. De verwachting is dat de energierekening van de gemalen met zo’n 25% naar beneden kan. De aankomende maanden voeren we de pilot uit op vijf van onze poldergemalen. In mei 2017 verwachten we de resultaten en besluiten we of we deze methode gebruiken voor al onze 144  poldergemalen.

Wanneer pompen?

Nu is het zo dat alle gemalen aanslaan als een bepaald waterpeil wordt bereikt. Er wordt nu dus geen rekening gehouden met de weersverwachting. In de nieuwe methode gebeurt dit wel. Er wordt dan berekend hoeveel uren een gemaal moet pompen. Vervolgens bepalen we wat de goedkoopste momenten zijn om te pompen op basis van het zogenoemde APX-tarief. Dit tarief wordt per uur vastgesteld voor de komende dag en ligt gemiddeld lager dan het gewone dag- en nachttarief.
 
 

Volg ons op

Pilot duurzaam waterbeheer: besparing op energierekening