Wandelaars gaan terug naar 1717

Wandelfestival Tocht Om de Noord brengt wandelaars op 23 en 24 september 2017 terug naar 1717. Het jaar waarin tijdens kerstnacht een hevige storm losbarstte in ons kustgebied met overstroming tot gevolg. Samen met waterschap Noorderzijlvest vergezellen wij hen naar die storm en geven we een blik op de waterveiligheid nu.

Kerstvloed

Driehonderd jaar geleden brak een hevige noordwesterstorm los die de kust van Nederland, Duitsland en Scandinavië teisterde. Een overstroming was het gevolg. De grootste vloed sinds bijna vier eeuwen en de laatste grote overstroming in Noord-Nederland. Er kwamen naar schatting 14.000 mensen om het leven. Tocht om de Noord brengt deze natuurramp op theatrale wijze onder de aandacht.

Levende documentaire

De Tocht staat bekend om de sfeer, routes, locaties en thema’s die ieder jaar veranderen. Volgend jaar vertelt elk dorp een eigen waargebeurd verhaal uit 1717. De wandelaars lopen door een decor van driehonderd jaar geleden. Ze krijgen de rol van dijkwachter en stappen in een levende documentaire die hen terugbrengt naar 1717. Op verschillende plekken zien ze waar de dijken doorbraken door middel van korte flits theaters. Het is 80 kilometer theater aan het water.

Passend thema

In Nederland wonen we veilig achter duinen en dijken. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Het vraagt voortdurende aandacht en inzet van de waterschappen. Ook vanwege ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling en aardbevingen. In Groningen wordt de zeedijk op verschillende plekken versterkt. Grondlegger van deze hedendaagse dijk is Thomas van Seeratt. Na de Kerstvloed mocht hij aan de slag met de aanleg van een nieuwe dijk. Deze werd hoger, breder en minder steil. Groningen kent sindsdien geen overstromingen meer. De Kerstvloed 1717 markeert daarmee een belangrijk moment in de geschiedenis en is daarom volgend jaar een passend thema voor het wandelfestival Tocht om de Noord.

Volg ons op

Wandelaars gaan terug naar 1717