Print pagina

Muskusrattenpopulatie in ons gebied bijna beheersbaar

Dit jaar hebben we 4500 muskusratten gevangen in ons gebied. Daarmee is de populatie muskusratten in ons gebied bijna beheersbaar. A
lleen in het noordoostelijke deel van Groningen is er nog overlast. Dat heeft te maken met de instroom vanuit Duitsland. In 2017 is het hele gebied beheersbaar.

Weinig schades

Een gebied is beheersbaar als één muskusrat per drie kilometer watergang wordt gevangen. Er ontstaan dan weinig schades en geen gevaarlijke situaties meer. Het overgrote deel van de muskusratten hebben we in ons Groningse deel gevangen. We blijven hard werken aan de veiligheid van inwoners. Bovendien willen we dierenleed beperken en zo weinig mogelijk muskusratten doden.

Vangstcijfers op een rij

​2011 ​2012 ​2013 ​2014 ​2015 2016​
​13.434 ​13.745 ​10.963 ​9.451 6.398 ​4.500

Strategie

In het voor- en najaar worden de jonge muskusratten actief omdat ze op zoek gaan naar een eigen territorium. Onze muskusrattenbeheerders plaatsen dan vangmateriaal op de route waar muskusratten langs zwemmen. Als de muskusratten een vaste plek hebben gevonden, dan speuren onze beheerders sloot voor sloot af om klemmen te plaatsen in de woningen van de gravers. Met een klem is een muskusrat op slag dood en hoeft het dier niet te lijden.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Veldproef

Medio 2017 worden de resultaten bekend van de landelijke veldproef. De uitkomsten daarvan bepalen hoe we de aankomende jaren moeten omgaan met muskusrattenbeheer.
 

Volg ons op

Muskusrattenpopulatie in ons gebied bijna beheersbaar