Storm en hoogwater op zee

Vanaf oktober is de kans op storm en hoogwater op zee groter dan normaal. Vooral een noordwesterstorm kan voor problemen zorgen. Het zeewater wordt dan omhoog gestuwd.

Normaalgesproken komt het water tot 1.50 meter boven NAP. Bij een verwachte waterstand van 3.00 meter boven NAP sluiten wij de dijkdoorgangen in Delfzijl. Zo beschermen we het achterland tegen het zeewater. Vanaf een waterstand van 3.80 stellen we dijkbewaking in.

Meerdere keren

De hoogste waterstand ooit gemeten bij onze zeedijk is 4.83 meter boven NAP. Dit was in 2006. Onze dijken zijn gebouwd voor een waterstand van 6 meter. De combinatie storm en hoogwater op zee komt van oktober tot en met april meerdere keren voor.

Vertrouwen

Onze dijken zijn in goede conditie en daar mag u vertrouwen in hebben. Maar laat dat niet omslaan in blind vertrouwen. Hoewel we onze zaken goed voor elkaar hebben, kan er in een land dat voor het grootste deel onder zeeniveau ligt altijd iets misgaan. Op www.overstroomik.nl ziet u hoe hoog het water bij u kan komen tijdens een overstroming. De site geeft u ook handvatten hoe u het beste kunt handelen als u in zo’n situatie komt. Ook kunt u de  app ‘overstroom ik’ downloaden in de app stores.

Volg ons op

Storm en hoogwater op zee