Print pagina

Molens Zuidlaren en de Groeve open op Drentse Molendag

​Op zaterdag 22 augustus openen we voor u koren- en oliemolen De Wachter en poldermolen De Boezemvriend. Ga met ons mee terug in de tijd en bekijk de molens van halverwege de 19de eeuw. Ook gemaal Oostermoer in De Groeve is open voor jong en oud met veel activiteiten. De toegang is uiteraard gratis.

De Wachter

Koren- en oliemolen De Wachter in Zuidlaren staat bol van veelzijdigheid. De in 1851 gebouwde molen is in prachtstaat en klaar om u te ontvangen. Vrijwilligers vertellen alles over deze historische molen. U kunt kennis maken met alles wat De Wachter te bieden heeft. Zoals:
- Korenmolen
- Olieslagerij
- Specerijenmalerij
- Bakkerij
- Stoommuseum
Een kilometer verderop ligt De Boezemvriend. Hier kunt u wandelend, fietsend of met de auto eenvoudig komen. Dit kan ook beperkt met de stoomraderboot de Jonge Wachter.

De Boezemvriend

In De Groeve staat de enige poldermolen van Drenthe. De Boezemvriend is in 1871 gebouwd en is tot 1934 in gebruik geweest om de polder Zuidlaren te bemalen. De molen verkeert in een zo origineel mogelijke staat en wordt op deze dag in werking gezet. Kijk en luister naar het watergeweld van de Boezemvriend. We ontvangen u graag met gratis koffie, thee of limonade en cake of koek.

Gemaal Oostermoer

In gemaal Oostermoer in De Groeve geven we een rondleiding en vertellen we alles over de werking van het gemaal dat sinds 1955 de polder Zuidlaren bemaalt. Een prachtig, karakteristiek gemaal dat nog steeds in werking is. Bij het gemaal zijn de volgende activiteiten:
  • Rondleiding gemaal Oostermoer
  • Leren over muskusrattenbeheer; wat doet deze graver met onze dijken
  • Slootjesexcursie voor kinderen; leer over het waterleven in sloot en plas.
Beide molens én het gemaal zijn op zaterdag 22 augustus geopend vanaf 11.00 uur. De stoomradarboot zal vanaf hetzelfde tijdstip de eerste vaart maken vanaf De Wachter naar De Boezemvriend.

Wat: Drentse Molendag Zuidlaren de Groeve
Wanneer: zaterdag 22 augustus
Waar:
- Molen De Wachter: Havenstraat 36, Zuidlaren
- Molen De Boezemvriend: Hunzeweg 2, De Groeve
- Gemaal Oostermoer: Hunzeweg 4, De Groeve
Tijd: 11.00 uur tot 16.00 uur
Entree: gratis
De open dag wordt georganiseerd door De Wachter, De Boezemvriend en waterschap Hunze en Aa's.

Volg ons op

Molens Zuidlaren en de Groeve open op Drentse Molendag