Print pagina

Wat doet u bij een grote overstroming?

​Vanaf oktober is de kans op storm en hoogwater op zee groter dan normaal. Vooral een noordwesterstorm kan voor problemen zorgen. Zeewater wordt dan omhoog gestuwd.

Meerdere keren storm en hoogwater

In oktober hadden we te maken met de eerste najaarsstorm van dit jaar. Waar het waterpeil normaal gesproken tot 1.50 meter boven NAP komt in deze periode, kwam het op 22 oktober tot 4.01 meter boven NAP. Bij deze waterstand sturen wij dijkbewakers de dijk op en sluiten we de dijkdoorgangen in Delfzijl. Zo zorgen we voor uw veiligheid. De hoogste waterstand ooit gemeten bij onze zeedijk was 4.83 meter boven NAP. Onze dijken zijn gebouwd voor een waterstand van 6 meter. De combinatie storm en hoogwater op zee komt van oktober tot en met april meerdere keren voor.

Vertrouwen

Onze dijken zijn in goede conditie en daar mag u vertrouwen in hebben. Maar laat dat niet omslaan in blind vertrouwen. Nederland ligt voor het grootste deel onder water. Wij hebben onze zaken goed voorelkaar, maar er kan altijd iets misgaan. Op www.overstroomik.nl ziet u hoe hoog het water bij u kan komen tijdens een overstroming. De site geeft u ook prima handvatten hoe u het beste kunt handelen als u in zo’n situatie komt. U kunt ook de app ‘overstroom ik’ downloaden in de appstores.
Wat doet u bij een grote overstroming?


Volg ons op

Wat doet u bij een grote overstroming?