Print pagina

Huilers aangespoeld op onze zeedijk

​Op 10 juni hebben medewerkers van ons op verschillende plekken zeehonden gevonden. Bij Termunten én bij Fiemel lag een jonge huiler op de zeedijk. Onze medewerkers ontfermden zich gelijk over de dieren, waarna ze door Zeehondencrèche Pieterburen werden opgehaald. Ze maken het nu goed.

Aangespoelde huilers; vervuiling en verstoring

Er zitten gifstoffen in de bodem van de waddenzee door vervuiling van de mens. Via het voedsel komt dit uiteindelijk in de zeehond terecht. Deze geeft het via de moedermelk door aan de jongen (huilers). De weerstand verlaagt, waardoor het dier verzwakt en zich niet kan wapenen tegen 'kinderziektes'. De verzwakte dieren spoelen daardoor levend of dood aan.

Maar ook verstoring is een groot probleem. In het zomerseizoen zijn veel mensen op het wad en op de eilanden. Vaak verstoren toeristen groepen zeehonden op een zandbank. Waardoor ze in paniek het water in vluchten. Daarbij raakt de moeder het jong kwijt. Deze verdwaalt en spoelt vervolgens verzwakt aan. 

Gelukkig ontfermt Zeehondencrèche Pieterburen zich over de huilers, zodat ze na verloop van tijd gezond en sterk worden vrijgelaten in de Waddenzee. 
 

Helmer Modderman vond een huiler op de zeedijk bij Termunten


Klaas Stoppels en Jan Wezeman vonden dit kleintje op de dijk bij Fiemel. Lenie 't Hart heeft de huiler persoonlijk opgehaald. .

Volg ons op

Huilers aangespoeld op onze zeedijk