Print pagina

Minder muskusratten in ons gebied

Voor het tweede jaar op rij zien we een forse daling in de muskusratten vangstcijfers. Deze cijfers geven aan dat de populatie muskusratten hard afneemt, met name in ons Groningse deel. ,,Met meer vangmiddelen, vangen we minder. Daaraan zien we dat we grote sprongen maken in muskusrattenbeheer”, weet teamleider Marc Rothengatter. Ook de afname van schadebeelden aan kades en oevers laten zien dat de populatie daalt.
 

Grootste aandacht

In 2012 vingen we in ons hele gebied 13400 muskusratten, waarvan 840 in ons Drentse deel. Dit jaar vingen we een kleine 11.000 muskusratten, waarvan 740 in Drenthe. Ons Groningse deel heeft te maken met een grote populatie. ,,Door het harde werk van onze muskusrattenbeheerders hebben we dit succes geboekt. In 2014 gaan we onverminderd voort. Met name het westelijke deel van ons gebied krijgt de grootste aandacht", aldus Rothengatter. We willen de populatie in ons gebied vóór 2017 onder controle hebben.

Minder dierenleed

In 2011 hebben we muskusrattenbeheer in Groningen overgenomen van de Provincie Groningen. De stappen die we nu maken zijn belangrijk. Minder muskusratten vangen betekent ook minder dierenleed. Wij doen daarnaast mee met een landelijke veldproef waarin onderzocht wordt hoe we in de toekomst moeten omgaan met muskusrattenbeheer. 

Volg ons op

Minder muskusratten in ons gebied