Onderzoek waterkwaliteit

Landbouwers geen schuld aan meststoffen in Drentsche Aa
 
Het onderzoek tussen 2003 en 2011 naar de kwaliteit van het Nederlandse water, heeft de afgelopen periode veel stof doen opwaaien. Conclusie van het onderzoek was een hoge concentratie van meststoffen in sommige delen van de Drentsche Aa. De media pikte het op en wees naar de landbouwers. ‘Dat is niet fair’, aldus waterkwaliteitsadviseur Marian van Dongen . "De landbouwers in dit gebied denken al hartstikke goed mee. Er lopen verschillende projecten, die we samen met de landbouwers uitvoeren. Zij zitten al aan het minimum gebruik van meststoffen en mogen hier zeker niet op worden aangekeken".
 

Stimuleren

Het aanpakken van het fosfaatgehalte in de beek is lastig. Op bepaalde plaatsen is de bodem verzadigd met fosfaat door bemesting uit het verleden. Dit lekt nu door naar het water. We zijn bezig met enkele herinrichtingsprojecten om de Drentsche Aa meer te laten meanderen. Zo stimuleren we het zelfreinigend vermogen van de beek.

Goed

In het grootste deel van de Drentsche Aa is de waterkwaliteit overigens goed. Het fosfaatgehalte ligt onder de opgelegde norm.

Volg ons op

Onderzoek waterkwaliteit