Print pagina

Tusschenwater, Parel van de Hunze

Tusschenwater1_430.jpg
In het Hunzedal ligt Tusschenwater, tussen het Zuidlaardermeer en het Annermoeras. Een nieuw prachtig moerasgebied met een breed meanderende Hunze.

Project Tusschenwater

De beek heeft door project Tusschenwater niet alleen z'n loop weer terug, maar ook aan beide zijdes moerasoevers gekregen. Dit betekent meer ruimte voor waterberging en een verrijking voor de natuur in het gebied. Extra bijzonder is dat in dit deel van de Hunze ook drinkwater wordt gewonnen.

Indrukwekkend resultaat

Woensdag 10 april hebben we het gezien met omwonenden, belanghebbenden, waterwerkers, natuurwerkers en liefhebbers. Het resultaat van het project is indrukwekkend. Ruimte voor ruim 1,3 miljoen kuub tijdelijke waterberging én ondertussen gaat de drinkwaterlevering van 10 miljoen kuub per jaar ongestoord door. Bovendien kan natuur zich hier ontwikkelen. Vogelaars zijn enthousiast. Nu al, vlak na de uitvoering van dit project, zijn er 86 verschillende soorten vogels geteld. Ook de smient, de vogel die groot op de projectborden prijkte tijdens de uitvoering van het project, verwachten ze er snel weer terug.

Spelregels

Tusschenwater kan je ontdekken door het te beleven. Het is een zeer nat gebied waar het hele jaar door water staat. In en om het gebied lopen kades waarover gewandeld kan worden. In het gebied geldt een aantal spelregels:

  • De buitenkades zijn het hele jaar toegankelijk voor wandelaars.
  • Voor het wandelen met aangelijnde honden is de noordelijke kade aangewezen. Deze sluit aan op paden aangrenzend aan het gebied.
  • Om zo weinig mogelijk de natuur te verstoren zijn de kades in de kern van het gebied alleen buiten het broedseizoen toegankelijk. Dit geldt ook voor het fietspad dat het gebied doorkruist.

Unieke samenwerking

Een unieke samenwerking heeft geleid tot dit prachtige gebied: Tusschenwater, één van de parels van de Hunze. Met dank aan onze partners: Waterbedrijf Groningen, Stichting Het Drentse Landschap, Gemeente Tynaarlo en Provincie Drenthe.

Volg ons op

Tusschenwater, Parel van de Hunze