Maatregelen vanwege strenge vorst

8 februari 2021

Vanwege de verwachte strenge vorst nemen we maatregelen om de ijsgroei op sloten en kanalen te bevorderen. Zo zetten we ons in voor een goede ijsvloer om schaatsplezier mogelijk te maken.

Zo min mogelijk malen

We stellen waar mogelijk gemalen en stuwen op zo’n manier in dat het waterpeil zoveel mogelijk op één niveau blijft. Door de stroming in het water te beperken, helpen we de natuur een handje. Het betekent niet dat we helemaal stoppen met water afvoeren.

De vele regen van de afgelopen weken stroomt ondanks de vorst nog steeds naar de sloten. Dit moeten we afvoeren om de gevormde ijsvloer niet te beschadigen.

Veilig schaatsen

We kunnen geen garantie geven dat het ijs overal dik genoeg is om op te schaatsen. Wees dus voorzichtig als u wilt schaatsen. Schaats bij voorkeur op door ijsverenigingen gecontroleerde plekken en vermijd ijs in de omgeving van gemalen en stuwen, ook al draaien ze niet.

Coronaregels

Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep vanuit het kabinet en het RIVM om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en reisbewegingen te beperken. Schaatsen mag met het eigen huishouden of met 1 vriend of vriendin, dus in een groepje van 2 mensen. Houd onderling 1,5 meter afstand.

Vaarverbod

Vanaf dinsdag 9 februari geldt er een vaarverbod voor alle vaarwegen in ons beheergebied. Zie de berichtgeving hierover.