De winde kent de weg

6 juli 2021

Vorig weekend hebben we weer vissen voorzien van een klein zendertje. Hierbij bleken vier van de gevangen windes al een zendertje te dragen dat jaren geleden is ingebracht. Eentje daarvan komt al 5 jaar achter elkaar naar de Hunze. Volgens de ontvanger in de beekloop bij Gieterveen was hij er dit jaar van 27 februari tot 19 april. Ook de andere windes zijn al eerder gesignaleerd, een in de Hunze en de anderen in de Drentsche Aa bij Glimmen.

Waarom zenderen

We hebben veel stuwen en gemalen passeerbaar gemaakt voor vis. Door onderzoek te doen, komen we er achter of dit goed werkt. We onderzoeken het door de vissen te zenderen met een PIT-tag. In het voorjaar vangen onderzoekers met fuiken vissen in een van de beken. Een deel van de vangst krijgt een klein zendertje mee en kan daarna zijn weg vervolgen. Dankzij ontvangers die in het gebied zijn opgesteld, komen de trekroutes van verschillende vissoorten in beeld en wordt duidelijk waar nog knelpunten liggen. Zo zien we bijvoorbeeld dat de bereikbaarheid van de Hunze in ieder geval tot aan Gieterveen best goed is. De oudste vissen uit het onderzoek zijn in 2013 al gemerkt. Drie daarvan komen jaarlijks om dezelfde tijd nog terug op de Hunze om er te paaien.

Winde als graadmeter

Door zijn trekgedrag over grote afstanden, is de winde een goede graadmeter voor de vismigratiemogelijkheden in het hele waterschapsgebied. Dankzij de aanleg van vispassages en ecologisch herstel van de Drentse beken doet de winde het de laatste jaren erg goed in Groningen en Drenthe. Deze grote karperachtige heeft in het vroege voorjaar zuurstofrijk en stromend water nodig om succesvol te paaien. Dat vindt hij in de middenlopen van de beken in Drenthe. ’s Zomers en ’s winters leeft hij op groot water, zoals het Eemskanaal bij Delfzijl, dat bij sportvissers bekend staat om z’n goede winde vangsten.

Groot en diep water

Daarom waren we vorig weekend bij het Eemskanaal. Dergelijk onderzoek is in de beken goed te doen, het zijn kleine wateren die je eenvoudig een poosje dicht kunt zetten om zoveel mogelijk vissen te vangen om te zenderen. Op groot en diep water als het Eemskanaal met zijn drukke scheepvaart is dat onmogelijk. Hier hebben we hulp van sportvissers die heel selectief vissen kunnen vangen. Zoals nu tegenover de graansilo’s bij Amsweer, een bekende hotspot voor windes.

Het blijft wonderlijk

We zijn benieuwd in welke beekloopjes we volgend voorjaar de vissen terug gaan zien die in Amsweer zijn gezenderd. We weten nu dat de windes in het voorjaar lange reizen maken. Van Amsweer naar Gieterveen en terug is zeker 120 km. Naar de Drentsche Aa is zo mogelijk een nog ingewikkeldere tocht, dwars door de stad Groningen heen. Het blijft een wonder hoe deze dieren jaar op jaar feilloos door onze wateren navigeren tot ze weer op precies dezelfde plekken zijn als de jaren ervoor.