Een legende keert terug

Uitzending 'De otter, een legende keer terug' 2 januari 2021, NPO 1 om 19.05 uur

16 december 2020

Op 2 januari komt ‘De otter, een legende keert terug’ op NPO1. Voor deze film zijn beelden geschoten in ons gebied: in de omgeving van Loon én in de binnenstad van Groningen.

De otter is een sierlijk, speels maar schuchter waterdier dat zich zelden laat zien. In 1988 was de otter in Nederland zelfs helemaal verdwenen. Visfuiken, slechte waterkwaliteit, verlies van habitat en toenemend verkeer werden de otter fataal.

Maar de otter is terug en hoe. Na 14 jaar van investeringen in natuurherstel werden de eerste otters uitgezet in Overijssel. De populatie groeit gestaag en verspreidt zich in Nederland. Inmiddels behoort zelfs de stadsgracht van Groningen tot het leefgebied van dit unieke dier. De otter heeft weer de rol van zoetwaterambassadeur.

Nog niet eerder verscheen er een film over de mysterieuze otter in Nederland. Unieke beelden tonen hoe de otter op jacht gaat naar voedsel, hoe ze spelen en zelfs hoe een moederotter haar jong zijn eerste zwemles geeft. Het uitzenden van de film op NOP1 is een mooie start van 2021, het jaar van de otter.

Natuurfilmer en bioloog Hilco Jansma maakte de film, in samenwerking met Ispida Wildlife Productions.