Negatief zwemadvies door botulisme in de Speelvijver en Recreatievijver Emmer-Compascuum

26-5-2016

De provincie Drenthe en waterschap Hunze en Aa’s ontraden zwemmen bij de zwemplassen Speelvijver en Recreatievijver in Emmer-Compascuum.

Er zijn dode vissen, eenden en een zwaan gevonden. Er is een sterk vermoeden dat dit veroorzaakt wordt door botulisme. De provincie heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Voor mensen vormt botulisme in zwemwater ook een gevaar. Vanwege de kans op besmetting door allerlei andere ziekteverwekkers die in de rottende kadavers voorkomen.

Advies wanneer u dode dieren aantreft:

  • Raak dode dieren nooit aan.
  • Geef aan de gemeente door waar de dieren liggen.
  • Ga op plaatsen waar dode dieren drijven, niet het water in. Laat uw kinderen er niet spelen.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof (botuline) af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd.

De kwaliteit van de overige officiële zwemplassen in Drenthe is op dit moment voldoende. Hier kan gerust worden gezwommen.

Meer informatie over de actuele kwaliteit in deze en andere zwemplassen is te vinden op:

www.zwemwater.nl

 

 

 

Hoe word je een waterschapper volgens @lisevanwijk https://t.co/JLRw3HkIdN

Volg ons op

Negatief zwemadvies door botulisme in de Speelvijver en Recreatievijver Emmer-Compascuum