Honden en blauwalg: pas op

4-8-2016

Door het drinken van blauwalg kunnen honden ziek worden. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. En laat uw hond daar voorlopig niet weer zwemmen.

Controleert Hunze en Aa’s op blauwalgen?

Alleen in zwemplassen controleren we op blauwalgen. Is er sprake van blauwalg, dan ziet u dat op de informatieborden met een waarschuwing of zelfs zwemverbod. Bij de meeste zwemplassen zijn honden in de zomermaanden niet toegelaten en zwemmen ze dus vaak in water dat we niet controleren. Gevaar ligt dan op de loer.

Zijn die blauwalgen nou wel zo gevaarlijk?

Sommige blauwalgen zijn zeer giftig. Een klein beetje blauwalg kan voor uw hond al binnen enkele uren dodelijk zijn. Uw hond kan de blauwalg binnen krijgen door het water te drinken. Het schoon likken van de vacht na het zwemmen is al een risico. Uw hond kan, en dat geldt ook voor andere huisdieren, misselijk worden, gaan braken, dunne ontlasting krijgen en algeheel verzwakken. In ernstige gevallen gaan ze trillen en/of stuiptrekken. Er kunnen ademhalingsproblemen optreden en verlammingen. Dit kan zo ver gaan dat honden er aan bezwijken. Als uw hond deze verschijnselen heeft ga dan zo snel mogelijk met uw hond naar de dierenarts.

Hoe herken ik blauwalg?

Blauwalg kunt u herkennen aan een groene, roodbruine, bruin- of blauwgroene laag die drijft op het water. Het gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Door de weersomstandigheden is het water nu bijna overal boven de 20 graden. Blauwalg komt zowel in zoet als zout water voor.
 
 

Hoe word je een waterschapper volgens @lisevanwijk https://t.co/JLRw3HkIdN

Volg ons op

Honden en blauwalg: pas op